Coșul meu

0 produse

Coșul de cumparături e gol

Ce este lupinul și care sunt particularitățile lui?

Ce este lupinul și care sunt particularitățile lui?

Acesta face parte din familia de plante Fabaceae.

Fabaceae nu sunt altele decat leguminoasele, aceste minuni nutritive care includ în rândul lor soia, năutul, fasolea sau lintea.

Este o trimitere la faptul că în trecut soiurile cultivate erau amare și datorită cantității mari de alcaloizi aveau foarte multe efecte secundare.

Este cultivat de aproape 4.000 de ani pentru alimentația animalelor și treptat a intrat și în alimentația oamenilor. Însă abia recent a început să intre și în bucătăria rafinată.

Astăzi se cultivă doar specii care nu au alcaloizi sau au un procent infim de alcoloizi.

Cu toate acestea trebuie să știți că lupinul se consumă doar gătit, adică nu consumați boabe crude așa cum poate consumați mazărea proaspătă.


Ce particularități botanice are Lupinul ?

Lupinul este o plantă care se cultivă anual și nu este deloc pretențioasă. Este o plantă rezistentă care nu necesită tratamente sau îngrășăminte sofisticate.

Am putea spune că e un campion al agriculturii curate, ecologice.

Un alt aspect ecologic, specific tuturor leguminoaselor este acela că lupinul are capacitatea de a capta azotul din aer pentru reciclare înapoi în pământ.

Mai clar, culturile ajută la fertilizarea solurilor sărace.


De cate tipuri poate să fie lupinul ?

Lupinul alb - se cultivă uzual în Franța. Are flori albe sau albastre și boabele sunt mari, plate de culoare crem.

Lupinul galben - se cultivă în Europa de est și mai mult pentru furaj. Are flori galben aprins și boabe mai mici, rotunde, cu pete maro.

Lupinul albastru  - sau lupinul cu frunze înguste se cultivă pe scară largă în Australia și la o scară mai mică în nordul Europei în țări precum Germania.